Restauracja Trattoria da Antonio

Mała Sycylia w sercu Warszawy.

Restauracja Trattoria da Antonio powstała z naszej namiętności do kuchni Włoskiej oraz stylu życia barwnej i gorącej Sycylii. Miłość i pasję do tego regionu zaszczepił w nas Szef Antonio. To on jest pomysłodawcą oraz sercem tego miejsca. Od samego początku przyświecała nam jedna maksyma „La famiglia è il più importante” - rodzina jest najważniejsza.a Nasi Goście to nasza “famiglia”.

Chcemy, by każdy czuł się tu jak u siebie w domu.

Przepisem Trattorii na tak wyśmienite dania jest oddanie i zamiłowanie do „sztuki kulinarnej”, połączone z utrzymaniem wysokiej jakości produktów, ukrytej w prostocie składników, jaką oferuję kuchnia Włoska.

W Trattoria da Antonio skosztować można specjałów z różnych części Półwyspu Apenińskiego oraz doskonałych gatunków win ze szczepów winorośli o kilkusetletniej tradycji.

Restauracja posiada cztery sale.

Pierwsza czerpie radość ze wspólnego biesiadowania.


Druga otacza magią tradycyjnej tawerny z przedmieść Mesyny, pełnej aromatu pieczywa własnego wypieku, zapachu świeżych ziół i blasku szklanych flakonów z oliwą.

Najnowszą salę w Trattorii da Antonio najlepiej opiszą fotografie.


Czwarta sala jest przygotowana z myślą o najmłodszych członkach rodziny. Pełna pluszowych zabawek, mechanicznych samochodów czy kolorowanek. Nie brakuje tu też bujawki czy magicznego domku.

Trattoria da Antonio - włoski smak i sycylijski temperament.

Antonio Centurrino


  • Antonio Centurrino urodził się na Sycylii, w nadmorskim mieście Messina. Już od dziecka wykazywał chęć do gotowania, wraz mamą spędzał długie godziny na przygotowywaniu obiadów dla całej „familii”, jak sam twierdzi miłość do „garów wyssał z mlekiem matki”.
    Szef Antonio chodził do szkoły gastronomicznej, w tym samym czasie spędzał całe dnie w restauracji babci gdzie gotowanie stało się jego pasją wprowadzoną w życie. Po ukończeniu szkoły dostaje dyplom kucharza i rozpoczyna swoją karierę w gastronomi. Pierwsze kroki to liczne hotele na terenie całej Sycylii, jeden z nich to La Piazza na wyspie Panarea
    Stara się awansować w swojej pracy i aby podnieść swoje kwalifikacje wyjeżdża do szkoły gastronomicznej w Szwajcarii. Po powrocie rozwija się i zmienia miejsca na coraz lepsze, jeden z nich to np. Hotel Sheraton w Katanii.

    Po kilkunastu latach poznaję swoją przyszłą żonę, Polkę. To ona namawia Antonio na przyjazd i karierę w Polsce.
    Zostaje Szefem kuchni w restauracji Verona, następnie w restauracji Pappa Grappa gdzie zdobywa rzeszę fanów. Po kilku latach powraca do Włoch ze względu osobistych. Będąc we Włoszech pracuje, jako Szef kuchni na statku Costa Crociere La Commodore. Po kilku latach stwierdza, że Warszawa stała się także jego drugim domem i tęskni a tym miastem. Powraca więc aby otworzyć nową, wyśmienitą i zjawiskową restaurację, w której będzie można poczuć włoski smak i sycylijski temperament Szefa Antonio.


    Pytając Antonio, co ceni w kuchni swoich przodków odpowiada „Kuchnia włoska jest bardzo zróżnicowana, dlatego cieszy się dużą popularnością na całym świecie, bowiem dostarcza rozmaitych potraw i każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Włosi doceniają zapachy, które powinny uwodzić zmysły, dlatego chętnie dodają do potraw rozmaryn, bazylię, szałwię czy oregano. Dzięki nim dania pięknie pachną i pozwalają wydobyć naturalną głębię smaku.”

    Tu przeszłość Szefa Antonio łączy się z teraźniejszością.

    Zapraszamy to restauracji Trattoria da Antonio.
    „ciao amore mio” - Chief Antonio